SAAT
Saat , insanoğlunun çok eski dönemlerden beri kullandığı, zamanı anlık olarak ölçmeye yarayan bir alettir. Saat zamanı anlık olarak sayan mekanik veya elektronik bir sistemden oluşur.
Saat
Saat , insanoğlunun çok eski dönemlerden beri kullandığı, zamanı anlık olarak ölçmeye yarayan bir alettir. Saat zamanı anlık olarak sayan mekanik veya elektronik bir sistemden oluşur. İlk olarak mısırlılar güneşin doğuşunun ve batışının belli başlı bir zaman diliminde işlediğini fark ettiler. Bu sistemden yola çıkarak ilk güneş saatini keşfettiler. Güneş saatini hesaplamak için bir sopa veya başka bir alet kullanılmış, güneşin cisimler üzerinde bıraktığı gölge sayesinde saatin hesaplamaları yapılmıştır. Gündüzleri saatin hesaplamaları güneş sayesinde sağlanırken, geceleri için farklı teknikler kullanmaya devam ettiler. Kum saati ve su saati geceleri zamanın hesaplanması için kullanılan icatlardan birkaçıdır.
Saatin geliştirilmesi ve teknolojik ilerlemeler.
Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte, hayatın en önemli parçalarından birisi olan saat de gelişti. İlk zamanlar güneş saati, su saati, kum saati gibi basit düzeneklerle saatin anlık hesaplamaları sağlandı. 1524 yılı saat için devrim niteliğinde gelişmeler sağlandı. Alman kilit ustası Peter Henlien tarihte bilinen ilk kurmalı saat modelini ortaya koydu. 1550 yıllarında dünyada bulunan mekanik saatlerin sayışı oldukça fazla bir şekilde artışa göstermiştir. Kurmalı saatlerin yerini mekanik saatlere bıraktığı bir dönem yaşanmıştır. Bu dönemlerde farklılık gösteren bir olay da, saatlerin zamanı anlık olarak takip edilmesi yerine aksesuar olarak kullanılmasıydı. Yani bu girişim tamamiyle modaya dayalı bir hale dönüşmüştü. 1656 yılında ise, ilk sarkaçlı saatler hayatımızdaki yerini aldı. Eski zamanlarda üretilen saatlerin birkaç sıkıntısı bulunuyordu maalesef. Bunlardan birisi, günlük olarak saniye bazında geri kalmalarıydı. 1721 yılında ise saatin gelişmesi adına güzel olaylar meydana geldi. George Graham’in yaptığı sarkaçlı saat, zamanı anlık olarak yakalama konusunda çığır açmıştı. Bu geliştirilen sarkaçlı saat günde sadece 1 saniyelik geri kalması ile dönemin en iyileri arasında yerini aldı. 40 yıl aradan sonra gelen bir buluş ile Graham’in papucu dama atılmış oldu. 1761 yılında John Harrison’ın yaptığı saat, o dönemler için şaşımı en düşük saatler arasında yerini aldı. Günde sadece 0.02 saniye şaşım yapan bu saatin yapımcısı John Harrison tam tamına 10 milyon dolar ödül kazandı. 1800 yılında ilk cep kronometresi icat edildi ve zaman ilk olarak bu yıllarda cebe girmeye başladı. 1970 yılına gelindiğinde ise, tarihin ilk elektronik saatleri piyasalarda bulunmaya başladı.
Günümüz teknolojisi ve saatler
Günümüz dünyasında ise kol saatlerini bir çok insan aksesuar olarak kullanılmaya başladı. Günümüzde mekanik saatlerden tutun, dijital saatler, dokunmatik saatler, isim yazılan saatler ve hatta kameralı saatler dahi üretilerek, saatin teknolojik açıdan oldukça fazla gelişimi sağlandı. Erkek kol saati daha sportif bir hal alırken, kadın kol saatleri ise bileklik veya künye benzeri olarak motiflerle donatılmış görünüm kazandı. Piyasada bulunan, saat markaları arasındaki rekabet sayesinde ucuz kol saatleri bulmak bir hayli kolay bir işleme dönüştü.